Hvilken hæk skal du vælge?

Har du en helt ny have, hvor du skal have plantet hæk – eller har du bare lige jævnet haven med jorden og skal have plantet en ny? Så er du lande det rette sted. I denne artikel går vi nemlig i dybden med dine muligheder, så du kan finde ud af, hvilken hæk, der passer bedst til dine ønsker og behov.

Stedsegrøn eller løvfældende hæk?

Når du skal vælge en hæk, så skal du i første omgang tage stilling til, om du ønsker en stedsegrøn eller en løvfældende hæk. En stedsegrøn hæk er en hæk, der har blade hele året rundt, imens en løvfældende hæk taber bladene om vinderen eller i løbet af året og skyder nye blade. Du skal altså i første omgang beslutte dig for, om du vil have en hæk, der mister bladene eller en hæk, der har blade året rundt.

Stedsegrønne hække

Hvis du har valgt en stedsegrøn hæk, er der flere muligheder. Den mest populære er ligusterhækken. Det er en hurtigvoksende plante, som kan trives i alle miljøer. En ligusterhæk får hvide blomsterklaser i løbet af juni og juli. Disse blomster ligner en mellemting mellem hyld og syren og spreder en sød duft, især i aftentimerne. Hvis blomsterne bliver siddende, kan der også komme glinsende, sortblå bær på hækken. En ligusterhæk skal bekræves ad to omgange. Første år skal toppen beskæres ned til 10-20 cm under den ønskede sluthøjde (ofte 180 cm) og den ene side af hakken skal beskæres hårdt. Man bør så vente 1-2 år til den beskårne side er blevet tæt, før man begynder på den anden side.

En anden populær stedsegrøn hæk er laurbærkirsebær. Det er en hæk med tæt-grenede buske med lange læderagtige, mørkegrønne blade. Hækken blomstrer i maj, hvor blomsterklaserne lyser fint op. Det er en hårdfør hæk, som kan holde til det meste, men den kan knækkes af streng frost. Hækken kan godt holde til sol, men den trives bedst i halvskygge. Det er en hurtigvoksende busk, som skal beskæres en eller to gange om året – og du skal være opmærksom på, at jo flere grene, der er tilbage efter beskæring, jo tættere vokser hækken sig også.

Andre stedsegrønne hække, der er gode bud til haven, er taks, buksbom og kristtorn.

Løvfældende hække

Hvis du har valgt en løvfældende hæk, har du også en del muligheder. En af de mest populære er spirea. Det er en meget hårdfør hæk, der kan tåle lidt af det hele, bl.a. kraftig blæst og frost. Spirea går i forsommeren gullighvide blomster, som senere bliver til flotte, gyldne efterårsfarver – hvis den altså ikke lige bliver klippet i mellemtiden. Spireahækken egner sig bedst om uklippet, da den vokser naturligt med overhængende grene. Hvis du klipper den, vil du altså ikke så samme æstetiske udtryk ud af den.

En anden populær løvfældende hæk er syren. Den syrenhæk er en smuk hækplante med lyslilla blomster, som er flottest sidst i maj og spreder en skøn duft i hele haven. Syren er god til at brede sig, og den kan faktisk blive hele 2-3 meter i højde og bredde, så du skal ikke plante for mere end hver meter. En syrenhæk bør klippes to gange om året – ikke for at holde et vist udseende, men mere for at sikre, at der bliver ved med at komme blomster og hækken forbliver tæt. Det bedste tidspunkt at klippe hækken på er efter den har blomstret.

Andre løvfældende hække, der er gode bud til haven, er avnbøg, lærk og vilde roser.

Det er ikke nemt at vælge og plante en ny hæk, og det kræver en del viden og erfaring at sikre et godt resultat. Vi anbefaler derfor, at du allierer dig med en anlægsgartner, inden du går i gang med projektet. Du kan læse mere om, hvad en anlægsgartner kan hjælpe dig med her.